More

  Ndryshimi i emrave të rrugëve në Tetovë, Durmishi: Së shpejti do të kemi pajtimin e VMRO

  Shkup, 10 shtator – Nuk ka ende asgjë konkrete edhe pse kanë kaluar më tepër se një vit nga fillimi i nismës për ndryshimin e emrave të rrugëve, shkollave dhe institucioneve publike në Tetovë nga ana e Komunës së Tetovës në bashkëpunim me Shoqatën Akademike të Shqiptarëve për Art dhe Shkencë (ShAShASh).

  Që të miratohen emrat e ri, duhen edhe votat e këshilltarëve të OBRM-së në Këshillin komunal, të cilët më herët janë deklaruar se nuk do përkrahin nismën e tillë. Por, kryetari i Këshillit Komunal tha se janë në koordinim me ata dhe shumë shpejtë edhe shumica e kësaj pakice do e përkrahë, shkruan Portalb.mk.

  Nisma e filluar parasheh ndryshimin e emrave të rrugëve dhe të institucioneve të mësipërme me qëllim për të pasqyruar realitetin etnik dhe kulturor të Tetovës dhe fshatrat e komunës.

  Siç patën theksuar nga ShAShASh, nuk synohet të eliminohen emrat maqedonas por realiteti etnik të pasqyrohet ashtu siç është dhe se nuk do të jetë në dëm të asnjë partie politike.

  Që të miratohen emrat e ri në Këshillin e Komunës, duhet të respektohet parimi i “Badenterit” me të cilin duhet të votojë shumica e pakicës, në këtë rast këshilltarët e OBRM-së të cilit janë pjesë e shumicës në Këshillin Komunal. Por të njëjtit deri më tani kanë deklaruar se nuk do përkrahin diçka të tillë.

  Megjithatë, kryetari i Këshillit Komunal, Besar Durmishi i pyetur për këtë nismë se ku ka ngecur tha se e njëjtë është në procedurë dhe se shumë shpejtë do të informohet opinioni.

  “Jemi në koordinim, e dini që funksionon me ligj të badenterit. Shumë shpejtë edhe shumica e pakicës do e përkrahë, kemi bërë një akademi që është marrë dhe ka propozuar ndryshimin e emrave të rrugëve dhe të shkollave të mesme, shumë shpejtë do të marrim edhe nga pala tjetër propozimet e saja dhe do të gjejmë një harmonizim dhe sinkronizim dhe do të dalim me komunikatë”, tha Drumishi.

  Nga ana tjetër, këshilltari komunal nga BDI-ja, Liridon Disha tha se ndryshimin e emrave të rrugëve dhe të shkollave e ka arritur udhëheqësia e BDI-së, respektivisht këshilltarët komunal të BDI-së shumë vite më parë.

  “Arsyeja pse kryetari i komunës dëshiron ta aktualizojë këtë çështje e dimë të gjithë se është për poena politik. Ne e dimë të gjithë se pa badenter ajo nuk kalon dhe si duket kjo bëhet qëllimisht që të provokohet pala tjetër për të mos votuar dhe pastaj për tu arsyetuar para qytetarëve se tentativat e tij ishin që të ndryshohen emrat mirëpo ja që pala tjetër nuk voton dhe ngelën emrat pa u ndryshuar. Ne nuk jemi kundër që të ndryshohen emrat, ne në vazhdimësi kemi luftuar që emrat në të cilat institucione marrin pjesë shumicë shqiptare të jenë në gjuhën shqipe, mirëpo jemi edhe për që kjo të arrihet me një konsensus mes të gjitha palëve mos të ketë ngatërresa dhe mos të ketë kundërthënie mes partive politike”, tha Disha.

  TË NGJAJSHMEARTIKUJ
  Rekomanduar për ju

  [quads id=5]

  [quads id=4]

  spot_img

  Të fundit

  Danimarka miraton ligjin që ndalon djegien e Kuranit

  Parlamenti i Danimarkës ka miratuar ligj që ndalon “sjelljen e papërshtatshme” ndaj librave fetarë. Ligji njihet gjerësisht në vend...

  Rrahje në burgun e Idrizovës

  Më datë 06.12.2023 në ora 16.00 në SPB Shkup, nga IEVP Burgu Idrizovë, është raportuar se më datë 05.12.2023...

  Vauçerë për vizitë të vendeve turistike në Maqedoni- masa e re për mbështetje të studentëve

  Masa e Ministrisë së Ekonomisë për vauçerët për mbështetje të turizmit vendor që ishte destinuar për punëtorët me të...

  Ziberi: Disa institucione kanë punësuar vetëm maqedonas, disa vetëm shqiptarë

  Avokati i popullit, Naser Ziberi,  duke prezantuar Raportit  për monitorimin e zbatimit të parimit për përfaqësimin e drejtë dhe...
  spot_img
  WordPress Ads