More

  Ja propozim-ligji për gjuhën shqipe

  Portali fol.mk nga burime të besueshme brenda LSDM-së ka aritur të siguroj draft dokumentin për përdorimin zyrtar të gjuhës shqipe në tërë territorin e vendit. Ky propozim ligj i cili pritet së shpejti të kaloj në qeveri e më pas në kuvend është pjesë e programit të përbashkët qeveritar ndërmjet LSDM-së, Aleancës për Shqiptarët edhe Bdi-së.

  Ndër të tjera  në këtë ligj parashihet përdorim i avansuar i gjuhës shqipe jo vetëm në në folur si ishte deri tani, por e detyron shtetin të flas edhe  shqip me shqiptarët. Për dallim nga ligji i vjetër ky ligj është shumë më i avansuar,ku si risi mund të përmendim përdorimin e plotë në parlament, përfshirë edhe kryetarin e parlamentit, në gjygjësor, notariat, polici dhe ndërmarje publike E shtetërore por edhe te kompanitë e mëdhaja si telekom EVN etj.

  Vlen të theksohet se gjatë hartimit të këtij propozim ligji , ekspertët e të tri partive të koalicionit kanë qenë të kujdesshëm që nenet e këtij ligji të jenë në harmoni të plotë me dispozitat kushtetuese, në mënyrë që  i njëjti ligj të mos abrogohet nga gjykata kushtetuese nëse do kishte ndonjë kërkesë për vlerësim eventual të ligjshmërisë dhe kushtetuetshmërisë së këtij ligji nga ndonjë person fizik në të ardhmen.

  Portali fol.mk  megjithëse e disponon draftin  e plotë  të këtij propozim ligji,  të njëjtin  nuk do ta publikoj të tërë, por vetëm disa pjesë të këtij drafti, për arsye që të mos dëmtoj procedurën ligjore.

  - Marketing -Ajsel Medica

  TË NGJAJSHMEARTIKUJ
  Rekomanduar për ju

  spot_img

  Të fundit

  Hospitalizohen dhe shtatë persona të tjerë me kollë të mirë, gjithsej 786 raste në vend

  Prej datës 14 deri më 20 qershor, janë raportuar gjithsej 41 raste të reja me pertusis, të njohur si...

  Komuna e Haraçinës me qendër për ofrimin falas të shërbimeve defektologjike dhe psikologjike për fëmijët me nevoja të posaçme

  Komuna e Haraçinës prej sot ka qendrën e saj për ofrimin falas të shërbimeve defektologjike dhe psikologjike për fëmijë...

  Gjuha e shenjave tani edhe në gjuhën shqipe, promovohet libri nga Valdeta Kasapi dhe Adelina Haskaj

  Komunikimi pemës gjuhës së shenjave, për pjesëtarët e shoqërisë shqiptare në Maqedoni tani e tutje do të ketë një...

  NQP në halle, pësojnë qytetarët/ Drejtorët në punë, por jo fizikisht

  Sa për sy e faqe, janë autobusat të cilat funksionojnë nëpër qytetin e Shkupit. I tillë mbetet të jetë...