More

  Punëdhënësit që nuk paguajnë K-15 ose kërkojnë që tu kthehen paratë, Kodi Penal parashikon dënim me burg

  Regresi i pushimit vjetor është një e drejtë e krijuar përmes dialogut ndërmjet përfaqësuesve të punëtorëve, në rastin konkret Sindikata e Maqedonisë, dhe përfaqësuesve të punëdhënësve – ORM, dhe duke qenë se është e drejtë e rregulluar me marrëveshje, me Me nënshkrimin e një kontrate kolektive, punëdhënësit pritet të përmbushin plotësisht detyrimin që kanë marrë vullnetarisht.

  Në përputhje me nenin 35 të Kontratës së Përgjithshme Kolektive për sektorin privat të ekonomisë, pagesa e pushimeve paguhet në masën të paktën 40% të bazës, me kusht që punëmarrësi të ketë punuar të paktën 6 muaj në vitin kalendarik. i njëjti punëdhënës.

  Baza për llogaritjen e kompensimit të punëtorëve është paga mesatare mujore neto për punëtor në Republikën e Maqedonisë e paguar në tre muajt e fundit.

  Me kontratë kolektive në nivel veprimtarie ose kontratë kolektive në nivel punëdhënësi, pagesa vjetore e pushimeve mund të përcaktohet në një shumë më të madhe se shuma e përcaktuar me këtë kontratë kolektive.

  Regresi për pushim vjetor paguhet një herë gjatë vitit. Shuma përcaktohet sipas bazës që është e vlefshme në ditën e marrjes së vendimit të pagesës.

  Me Marrëveshjen për Ndryshimet dhe Plotësimet e OKD-së për Sektorin Privat në Fushën e Ekonomisë (Fletorja Zyrtare nr. 119, 2015) përcaktohet se për punëdhënësit që kanë hasur në vështirësi në punën e tyre, duke vlerësuar gjendjen ekonomike dhe financiare të punëdhënësi, pas një konsultimi paraprak të detyrueshëm me sindikatat në nivel dege, përkatësisht departamenti, me marrëveshje të nënshkruar nga punëdhënësi dhe organizata sindikale përfaqësuese, kompensimi i pushimit vjetor mund të përcaktohet në një masë më të vogël se shuma e përcaktuar. me këtë kontratë kolektive.

  Për punëdhënësit e papërgjegjshëm që nuk paguajnë pagesën e pushimeve ose kërkojnë që punëtorët të kthejnë paratë e paguara mbi këtë bazë, Ligji Penal parashikon dënim me burg deri në 1 vit. Ky detyrim ligjor do të kontribuojë më tej në mbrojtjen dhe realizimin e kësaj të drejte kushtetuese dhe ligjore të punëtorëve (Ligji për Ndryshimet dhe Plotësimet në Kodin Penal, Fletorja Zyrtare Nr. 226, 2015).

  - Marketing -Ajsel Medica
  - Marketing -Marketing
  - Marketing -Marketing
  - Marketing -Marketing

  TË NGJAJSHMEARTIKUJ
  Rekomanduar për ju

  - Marketing -Marketing
  spot_img

  Të fundit

  Nënshkrimet për President / Deri më tani 13 kandidatë për President

  Edhe sot vijon afati për mbledhjen e nënshkrimeve për kandidatët e nomuniar për president për zgjedhjet rrethi i parë...

  Gjuha kërcënuese e Petar Bogojeski, kryetar i partisë “Koncepti maqedonas”, e kërcënon Ali Ahmetin me jetë

  Petar Bogojeski, kryetar i patisë “Koncepti maqedonas” përmes një video postuar në rrjetet sociale ka kërcënuar kryetarin e BDI...

  Rustemi: Ndërtojmë pjesën e rrugës së Arbërit, lidhim Kërçovën me Dibrën dhe Republikën e Shqipërisë

  Kryeministri Talat Xhaferi dhe drejtori i NP Rrugët Shtetërore, Ejup Rustemi sot kanë inspektuar punimet që zhvillohen për ndërtimin...

  Një termet është ndje në Strugë, por epiqendra e tij ishte në Shqipëri

  Një tërmet me intensitet tre gradë sipas shkallës makrosizmike europiane është ndjerë sot në orën 11:00 në pjesën jugperëndimore...