More

  Xhamija Hysein Shah

  Xhamija Hysein Shah është e vendosur në periferi të Shkupit, saktësisht në fshatin Saraj, në rrugën e vjetër nga Shkupi për në Tetovë.

  Më parë fshati është quajtër me emrin e ndërtuesit të Xhamijës. Popullata më von fshatin Hysein Shah e quan Saraj, sipas pallatit ose Sarajit të Hysein Shah ku ka qen e vendosr këtu.

  Xhamija Hysein Shah është ndër Xhamijat më të vjetra dhe e vlefshme si një monument historik dhe arkitektonik. Eshtë ndërtuar në mesin e shekullit XVI nga personi i cili në Devletin Osmano-Islam ka kryer funksione të larta shtetërore.Mbi hyrjen e Xhamijës egziston pllaka me shkrim që përmban të dhëna për ngritjen e Xhamijës. Në shkrimin në pllakë perveq poezis së shkruar për ndërtuesin, është shkruar edhe per vitin e ndërtimit të Xhamijës.

  Viti 1553/54 tregon fillimin e ndërtimit të Xhamijës. Kjo na drejton faktin se në artikkull Emir Hysein Shah përmendet si i vdekur. Por në shkrimin e tyrbes të tij hasim se ka vdekur në vitin 1566/67. Sipas kësaj mbetet e paqartë , sipas kësaj Xhamija Hysein Shah ka filluar ndërtimin 1553/54 e mbaruar 1566/67.

  Hysein Shah ka ndertuar medresen ( nuk kemi informata të cakta ku ka qen e vendosur shkaku se është tërësisht e prishur ) edhe urën mbi lumin Vardar, në hymje të Sarajit. Nuk kemi informata sa pronë ka pasur Hysein Shah shkaku se dokumentat me siguri kanë humbur në luftën e 1689 ku krishterët në krye me Pikolomini e djegin Shkupin.

  Para Xhamijës ka qen e vendosur veranda , sepse veranda e sotit është e vendosur mbas tërmetit të Shkupit./derveni.info

   

  TË NGJAJSHMEARTIKUJ
  Rekomanduar për ju

  Të fundit

  Përplasjet VMRO-Arskovska, pësojnë qytetarët

  Përplasjet VMRO-Arsovska, shkarkimet dhe dorëheqjet e drejtorëve të ndërmarrjeve publike të Qytetit të Shkupit kanë lënë një kaos prapa...

  Rrugët dytësore në Tetovë, në gjendje të keqe

  Viteve të fundit sikur është bërë rregull i pashkruar që të asfaltohen dhe të kujdesen vetëm për rrugët në...

  “Dauti Komerc” kremtoi 30 vjetorin e themelimit

  Mbrëmë në një atmosferë impozante në hapsirat e kompanisë në Saraj, "Dauti Komerc" kremtoi 30 vjetorin e themelimit dhe...

  Superekspertiza për Llaskarcën nuk është përgatitur as për 315 ditë

  Për tragjedinë e shkaktuar nga “Durmo Turs” në Llaskarcë, ku humbën jetën 16 persona, Byrosë për ekspertiza gjyqësore nuk...
  WordPress Ads