More

  Rekonstruimi i xhamisë së vjetër të Sarajit “Husein Shah”

  Sot me finansim të Qeverisë Turke në bashkëpunim me ministrinë e Kulturës së Maqedonisë bëhet rekonstruimi I xhamisë së vjetër të Sarajit gjegjësisht “Husein Shah”.

  Mbikqyrja e realizimit të punimeve bëhet nga Qendra Nacionale për Konzervim.

  Dikur tranzit-xhami, e tani në zemër të Sarajit, por që i bie të jetë periferike.Eshtë kjo Xhamia e lashtë e ‘Husein Shah’. Kjo xhami daton që nga viti 1553, ose 961 të kalendarit islam “Hixhrit”.

  Themelues i kësaj xhamie në kohën e sundimit osman para 500 viteve në Maqedoni, thuhet se ka qenë turku Husein Shah, emrin e të cilit sot e kësaj dite e mban vet xhamia në periferi të Shkupit, komuna Saraj. Në Shkup e rrethinë, për këtë xhami flitet se është njëra ndër xhamitë më të vjetra në Maqedoni, Karakteristikë tjetër për xhaminë ‘Husein Shah’ është autenticiteti saj, meqë në këtë xhami asnjëherë nuk është bërë ndonjë rinovim i tërësishëm, pra ende mund të shihen ato dyer dhe ballkone të drurit, ashtu siç e kishte ndërtuar aso kohe Huseini.

  Në oborrin e kësaj xhamie mund të shihet edhe varri i hafëzit të ndjerrë Rifat Salihu, i cili 60 vite shërbeu si imam i kësaj xhamie, dhe ndërroi jetë në vitin 2009.

  - Marketing -Ajsel Medica

  TË NGJAJSHMEARTIKUJ
  Rekomanduar për ju

  spot_img

  Të fundit

  Hospitalizohen dhe shtatë persona të tjerë me kollë të mirë, gjithsej 786 raste në vend

  Prej datës 14 deri më 20 qershor, janë raportuar gjithsej 41 raste të reja me pertusis, të njohur si...

  Komuna e Haraçinës me qendër për ofrimin falas të shërbimeve defektologjike dhe psikologjike për fëmijët me nevoja të posaçme

  Komuna e Haraçinës prej sot ka qendrën e saj për ofrimin falas të shërbimeve defektologjike dhe psikologjike për fëmijë...

  Gjuha e shenjave tani edhe në gjuhën shqipe, promovohet libri nga Valdeta Kasapi dhe Adelina Haskaj

  Komunikimi pemës gjuhës së shenjave, për pjesëtarët e shoqërisë shqiptare në Maqedoni tani e tutje do të ketë një...

  NQP në halle, pësojnë qytetarët/ Drejtorët në punë, por jo fizikisht

  Sa për sy e faqe, janë autobusat të cilat funksionojnë nëpër qytetin e Shkupit. I tillë mbetet të jetë...